Sexbierum – Reimer Hogeling heeft in de wedstrijd een dubbele beenbreuk opgelopen. Het noodlot sloeg toe na een onschuldig duel om de bal. Dat IJVC uiteindelijk met een 0-3 zege weer naar IJlst vertrok, is wat dit betreft slechts een kleine pleister op de wond.

De belangen voor beide teams waren voorafgaand enigszins groot. AVC had op dit moment de beste papieren voor de 2e periode en ook voor plek 4. IJVC moest winnen om nog een beetje hoop te houden en blijft nog altijd afhankelijk van de resultaten op de andere velden. Op een wat hobbelig veld begonnen de ‘Kypmantsjes’ aan deze opdracht en al snel werd duidelijk dat de ploeg van trainer Alkema moeite had om het spel te maken vandaag.

IJVC stond goed in de organisatie en achterin mocht AVC de balletjes breed blijven geven. Nadat eerst nog wel twee corners werden weggegeven, is het aan de andere kant al vrij snel raak. Balverlies bij AVC zorgt er voor dat Albertsma kan aannemen en Bos de diepte in kan sturen. Bos blijft kalm en verschalkt de doelman in de korte hoek, 0-1. De gewenste voorsprong is er en de thuisploeg kan deze fase hierna vrijwel niets creëren. Een vrije trap aan de zijkant is het belangrijkste wapenfeit maar verder dan een corner komt er niet uit. Aan de andere kant is IJVC dreigend, maar de echte scherpte ontbreekt om de ruimtes te benutten. Dat Bos en Albertsma elkaar omver lopen bij een loopactie zegt ook wel genoeg.

De wedstrijd hobbelt door tot in minuut 26 het noodlot toeslaat. Een duel op het middenveld wordt gewonnen door Hogeling, maar hierna schreeuwt hij het uit en weet al meteen dat het goed mis is. Meerdere spelers zien dit ook en meteen wordt er gevraagd om een ambulance te bellen. Hoe het been er uiteindelijk bij lag zal ik u besparen. De wedstrijd wordt tijdelijk gestaakt zodat Hogeling kan worden opgehaald door de ambulance. Na een dik half uur (en de ambulance die nog wel langs het veld staat) wordt de wedstrijd weer hervat. In de resterende 20 minuten van de eerste helft (met Sybrandy voor Hogeling) lijken de spelers nog niet echt bijgekomen van de schrik want er gebeurd vrijwel niets meer.

In de fase na de rust probeert AVC wat directer de aanval te zoeken en IJVC lijkt hier moeite mee te hebben. Het is overal een stapje te laat en ondanks dat de grotere kansen echt uitblijven, kan de bal zomaar een keer goed vallen. Gelukkig kan IJVC vaak op tijd ingrijpen en is Hoekstra alert bij een aantal voorzetten. Maar waar het misschien wel wachten is op de gelijkmaker, helpt AVC uiteindelijk IJVC om de voorsprong te verdubbelen. Albertsma jaagt door en de bal wordt te kort teruggespeeld naar doelman van der Walt en Albertsma kan deze onderscheppen, omspeeld de doelman maar wordt zichtbaar naar de grond gewerkt. Strafschop en uiteindelijk ‘maar’ een gele kaart. De jonge leidsman hanteert de regels goed door geen rood te trekken (geen dubbele straf meer sinds dit seizoen). Waar Spoelstra tegen Workum nog miste, is hij nu zeer koelbloedig en schiet overtuigend raak: 0-2.

Hierna heeft IJVC de touwtjes weer in handen. De organisatie staat weer en wordt er vrijwel niets meer weggegeven. Met Zijsling voor Albertsma wordt er nog meer extra verse kracht voorin gezet om de wedstrijd helemaal op slot te gooien. Zijsling krijgt zelf ook de kans na een voorzet van Bos, maar zijn schot in de korte hoek mist kracht.

De frustratie bij de thuisploeg wordt langzaam groter en o.a. Minnesma krijgt hiervoor een gele prent. Uiteindelijk weet IJVC de wedstrijd op slot te gooien. Een fout achterin zorgt ervoor dat Soenveld door kan lopen. Op het juiste moment kapt hij af, wordt het standbeen onderuit gehaald en krijgt IJVC dus weer een strafschop. Wederom Spoelstra en dit keer kiest hij voor de andere hoek: 0-3. Hierna mogen de Boer, Bos en Soenveld het veld verlaten en krijgen Reitsma, Nooitgedagt en van der Zee nog speelminuten. Richting het einde wedstrijd wordt het allemaal nog erger voor AVC. Minnesma roept van alles en nog wat richting Goeman (die een overtreding maakte) terwijl de leidsman er vlakbij staat. Wat er wordt gezegd is niet heel duidelijk, maar blijkbaar genoeg om Minnesma met zijn tweede geel van het veld te sturen. IJVC vergeet hierna nog de 0-4 te maken maar de overwinning is allang en breed binnen. De scheidsrechter fluit na 17:00 uiteindelijk af voor de wedstrijd dus boekt IJVC de derde zege op rij.

Na de wedstrijd wordt duidelijk dat de kuit –en scheenbeen dwarsdoor zijn van Hogeling en dus is een operatie noodzakelijk. Deze is inmiddels goed verlopen en kan het lange herstellen gaan beginnen. Over een aantal maanden vertrekt hij richting Australië en hopelijk hij is dan weer dusdanig hersteld dat dit avontuur niet in gevaar komt. Nogmaals beterschap namens iedereen en we zien je hopelijk snel weer langs de velden. Over de wedstrijd zelf kunnen we melden dat IJVC zeer degelijk voor de dag kwam. Het zorgde ervoor dat AVC niet wist wat het met de bal moest en het bleek dus niet bij machte om het IJVC echt lastig te maken vanmiddag. Door de overwinning is IJVC in ieder geval definitief veilig en heeft het (voorlopig) de 4e plek in de handen. Met nog 4 finales te gaan kan er nog alles gebeuren en om te beginnen aanstaande zaterdag tegen Franeker. Zij zijn druk met QVC verwikkeld in de strijd om het kampioenschap en kunnen dus geen steekjes laten vallen. IJVC daarin tegen is het een kwestie mogen en kan het vrijuit voetballen. In Franeker werd (na een prima eerst helft) uiteindelijk met 4-1 verloren maar kansen waren er zeker. De laatste weken geeft de burger weer moed en wordt deze ontmoeting er wellicht één die voor beide het seizoen kan maken, of kraken.

Karakteristieken:

AVC – IJVC 0-3 (0-1)

‘8 Bos 0-1, ’62 Spoelstra 0-2 (pen), ’83 ‘Spoelstra 0-3 (pen).

Gele kaart: Van der Walt (AVC)

Rode kaart: Minnesma (AVC, 2x geel)

Opstelling:

Hoekstra, Hogeling (’26 Sybrandy), Spoelstra, de Boer (’85 Nooitgedagt), Bruggenkamp, Kramer, J. Zijlstra, Goeman, Bos (’85 van der Zee), Albertsma (’71 Zijsling), Soenveld © (’85 Reitsma).