Het enige juiste antwoord wat de selectie geven kon op de wanprestatie in Menaldum werd gegeven tegen AVC. Met het doordeweeks afscheid van trainer Faber kwam daar nog een onverwachte tegenslag bij. Onder leiding van interim Nolke Waltje ging de, op dan nummer twee, AVC met lege handen terug naar Sexbierum. Komend weekend treft IJVC de nieuwe nummer twee in de competitie met SC Franeker. De ‘Klokkedieven’ wonnen met 1-2 in Tollebeek en blijven in het spoort van koploper QVC. De achterstand bedraagt drie punten (met een beduidend minder doelsaldo).

De motor van het afgelopen seizoen maakte tegen AVC zijn rentree. Op de vooravond van het seizoen blesseerde Johannes Zijlstra zijn schouder tijdens een kaatspartij.

Waar tegenstander AVC vier gele kaarten pakte, bleef IJVC verschoond van een kaart. Tevens voor de derde keer dit seizoen wist Hoekstra zijn doel ook schoon te houden.

Achter de schermen is hard gewerkt om een opvolger voor trainer Faber te vinden. Gelukkig is de aantrekkingskracht van de club momenteel groter dan wanneer het anoniem mee zou hobbelen in de vijfde klasse. Gelukkig is de ervaren Loet Boot bereid gevonden het seizoen af te maken (zie aankondiging op de site).

Tegenstander Franeker speelde vroeger als Froonacker op de zaterdag en Freno was de zondagtak. In 1970 fuseerden beide tot de huidige vereniging. Tot 2007 kwam Franeker met een zaterdagelftal uit waarbij de degens ook vijf keer met IJVC gekruist werden. Daarna was het even stil wat betreft zaterdagvoetbal in Franeker totdat deze tak weer opnieuw leven ingeblazen werd in het seizoen 2015/16. Dit seizoen in de 5e klasse werden ze onder leiding van Lykle Bleekveld gelijk kampioen en sindsdien speelt het in de vierde klasse.

De focus van de vereniging ligt tegenwoordig op de zaterdag sinds er in 2019 gekozen werd om het prestatievoetbal op die dag te laten plaatsvinden. Dit ging niet geheel zonder slag en stoot. O.a. het bestuur van de zondag stapte in zijn geheel op.

IJVC seizoen 1974/75

In het seizoen 1971/72 was de eerste ontmoeting tussen beide ploegen die in een 2-0 overwinning voor de thuisploeg eindigde. De volgende twee ontmoetingen eindigden zoals ze begonnen waren. De derde ontmoeting in 1975 (zie foto) was een prooi voor de IJlsters toen Gabe Plantinga twee keer scoorde in het met 1-2 gewonnen duel. Pas twintig jaar later troffen beide ploegen elkaar weer in de FVB waar weer de punten gedeeld werden 2-2.  In 2007 zaten IJVC en Franeker bij elkaar in de bekerpoule, de winst ging mee naar Ijlst na doelpunten van Bouwe de Boer, Amanj Saleh en Freerk Bergstra (2-3)

Tegen Froonacker speelde IJVC in de jaren vijftig drie keer, twee keer werd er gewonnen, waaronder de kampioenswedstrijd in 1953. Een jaar eerder werd er met 2-2 gelijk gespeeld.

Nu na bijna zeventwintig jaar, in competitieverband, mogen beide ploegen elkaar weer bestrijden op het veld. Kunnen ze de goede vorm van afgelopen week meenemen naar het Hertog van Saxenlaan sportpark?

Oant sneon!