Na een vrij weekend waarin een gedeelte van de selectie ONS Sneek (en dus Jelle de Graaf) zag winnen in de kwartfinale van de beker staat de wedstrijd tegen koploper Joure op het programma. De Jousters speelden gelijk tegen CVVO (2-2) tijdens het inhaalweekend en zien Balk steeds dichterbij kruipen. Het Balk van scheidend trainer Bruin heeft nog een wedstrijd tegen datzelfde CVVO tegoed, echter staat Balk hier met 0-1 voor. De wedstrijd werd na de beenbreuk van Lourens Visser gestaakt en wordt dinsdag 16 april uitgespeeld.

Qua verliespunten staat Balk dus op één punt van Joure en zit er nog volop spanning op de titelstrijd. Het liefst zouden we hier een rol van betekenis in spelen door van één van beide verenigingen (Balk is volgende week de tegenstander) punten af te pakken. In de uitwedstrijd was IJVC zeker niet kansloos maar liet zich wel het kaas van het brood eten.

Tegen zowel QVC, Nijland, Oosterwolde, Heeg en Waterpoort Boys kwam IJVC op een 1-0 voorsprong wat uiteindelijk vijf punten opleverden. Thuis tegen Nijland en ook Heeg had er meer ingezeten. Gelukkig werd de belangrijke wedstrijd tegen Waterpoort Boys wel in een overwinning omgezet zodat we nu drie punten voor hebben op rechtstreekse degradatie.

Joure wil het verloren terrein snel terug winnen, na de degradatie van afgelopen seizoen willen ze graag weer terug naar de tweede klasse. Hier speelden ze zeven seizoenen onafgebroken in, echter eindigde het afgelopen seizoen roemloos onderaan met een schrale negen punten.

Kampioen worden met Joure in de derde klasse dat lukte oud-IJVC speler Hans Jansma in 1977/78 al eens. Het bleef ONS Sneek drie punten voor in de eindstand. Na één seizoen in de tweede klasse met Joure kwam Jansma bij IJVC spelen (drie seizoenen) om vervolgens nog twee seizoenen bij ONS Sneek in de tweede klasse te spelen.

De laatste ontmoeting dateert alweer van tien jaar geleden toen onder aanvoering van Rens Soenveld de bezoekers gedesillusioneerd huiswaarts keerden. Soenveld maakte die middag een hattrick in de met 6-2 gewonnen wedstrijd. Opvallend was dat Jeroen Dijkstra die middag zijn 25e competitiegoal maakte en Freerk Bergstra en Rens Soenveld hun 50e. Niet vreemd dat een nieuwe ontmoeting lang op zich liet wachten, aangezien het verschil twee jaar terug nog drie klassen was.

Met het oog op komend seizoen werden de eerste twee nieuwe spelers gepresenteerd. Rodi de Boer komt over van LSC 1890 waar hij de laatste negen seizoenen actief was. Daarvoor speelde hij nog drie seizoenen bij ONS en werd samen met oud IJVC’er Jurjen Post kampioen in de hoofdklasse. Lars Bos hoeft geen introductie, de topscorer van afgelopen seizoen keert na één seizoen weer terug bij de ‘Kypmantsjes’. Binnenkort nog meer nieuws?

De historie tegen Joure is in het voordeel van de bezoekers. IJVC won vier keer, speelde drie keer gelijk en verloor vijf keer. De doelcijfers ontlopen elkaar weinig gezien de 23 gescoorde doelpunten en de 24 tegendoelpunten. Topscorer is Rens Soenveld met drie treffers. Acht speler scoorden twee keer tegen Joure o.a.: Elmar Meijer, Freerk Bergstra, Hein Quarré, Jappie Fijlstra en Hans Jansma.

Nog vijf wedstrijden te gaan om minimaal nacompetitie te halen, en dan laden we ons weer op om dat tot een goed einde te brengen.