Zaterdag 28 oktober 2023. Een dag die menig Kypmantsje niet snel zal vergeten. Het was de dag van de derby. De wedstrijd van stad tegen dorp. Vrijdag op zaterdag nacht waren er al wat jongeren in Heeg wezen kijken en kwamen zij met een ludieke actie. Ze zetten een veredelde paastak op de middenstip en hingen er een blauw jackje van vv Heeg in. Hiermee zetten de IJlsters de boel alvast even op scherp. De waakdienst van de kantine stond even niet op scherp en zo was vv Heeg een jasje, een paastak en blauwe doelpalen rijker, maar een middenstip lichter.

IJVC moest het in de basis doen zonder de “geblesseerde” Goeman. Hij was door zijn enkel gegaan en kon daardoor niet starten. Zijsling mocht daardoor beginnen in de basis. Voor de rest waren het de verwachte elf van Postma die het moesten laten zien deze derby. De laatste keer dat IJVC in competitie verband won van Heeg was in 1991(!), destijds was het Douwe Reitsma die twee keer doel trof en zodoende de punten mee naar de stad nam.

Het had de hele week wat geregend en daardoor was het veld lastig bespeelbaar. Het werd een wedstrijd van lange bal tegen lange bal en degene die het vaakst de tweede bal zou winnen zou waarschijnlijk de grootste kansen krijgen. Heeg won deze bal bijna nooit en naast 1 schotje in de eerste helft heeft Damstra geen redding hoeven maken. Het was niet zo dat IJVC de kansen aan elkaar reeg, maar gevaarlijker waren ze wel. Voornamelijk via Nooitgedagt en Reitsma. Nooitgedagt was aan het sleuren in de spits en Reitsma draaide toch een aantal keer zijn back dol. Hier viel het voor IJVC dan ook te halen. IJVC was aan het einde van de eerste helft druk aan het zetten en kreeg een corner. Tegelijkertijd werd er vuurwerk afgestoken en dus vond de arbiter het nodig om 5 minuten naar binnen te gaan. Scheidsrechter Griemink vermelde tegen de aanvoerders dat ze dit niet meer wilden en dat er een statement moest worden gemaakt.

Na rust begon IJVC voortvarend. Via Nooitgedagt werd Reitsma aan het werk gezet op rechts. Hij zocht de diepte en beproefde zijn geluk. Zijn schot werd goed gered, maar in de rebound was daar goalgetter Zijsling. De man die bijna altijd op het goede plekje staat, hij is ook beter bekend als “Bart van de krant” en juist hij kopte IJVC naar de 0-1 in Heeg. De ontlading was ontzettend groot en het was voor het eerst deze competitie dat IJVC op voorsprong kwam. Die voorsprong gaven de IJlsters dan ook niet meer weg. Heeg speelde armoedig. Zelfs met Bouma en Vlagsma erbij in de punt creëerden de Hegemers niets.
5 minuten voor tijd was daar nog Goeman die 1 op 1 liep met keeper Wijnja, maar hij vertikte het om de 0-2 binnen te schieten en zijn 100e en voorlopig laatste wedstrijd te bekronen met een doelpunt. Goeman gaat gemist worden. Hij vertrekt komende week voor onbepaalde tijd naar Australië met het zusje van zijn beste vriend. Na 90+5 was daar het eindsignaal en was de euforie groot. De Kypmantsjes onder leiding van Sido Postma pakten hun eerste punten van dit seizoen en die punten smaakten in deze derby natuurlijk extra lekker!

Zaterdag staat er weer een kraker op de planning als WPB op de fiets naar IJlst komt. Voor trainer Postma een bijzondere wedstrijd, want hij was daar de afgelopen drie jaar de hoofdtrainer. Nu staat daar IJlster Vlap aan het stuur. Hopelijk zien we jullie zaterdag weer langs de lijn. Tot dan!

Karakteristieken:

Heeg – IJVC 0-1 (0-0)

’47 Zijsling 0-1

Kaarten: Bosma (vv Heeg), Reitsma, Albertsma en Kramer (IJVC)

Opstelling: Damstra, Sybrandy, Spoelstra ©, R. de Boer, Bruggenkamp, Albertsma, J. Zijlstra, Stienstra, Reitsma (’71 Visser), Nooitgedagt (’90 Kramer), Zijsling (’53 Goeman)