In het teken van de KNVB-cursus van Jelle Bakker werd deze oefenwedstrijd gespeeld. Bakker moet een examen afleggen om straks in het bezit te zijn van UEFA C. Als je dit papiertje op zak hebt mag je trainer/coach worden van de 4e en 5e klasse. Voor Bakker was deze wedstrijd extra bijzonder, omdat hij per volgend seizoen aan de slag gaat bij de Oeverzwaluwen uit Koudum.

Gerrit de Vries maakte zijn officieuze debuut in IJVC 1. De Vries komt over van VVI en woont sinds kort in IJlst. Hij traint op dinsdags al mee en zodoende kon hij zijn eerste minuten maken in deze oefenwedstrijd. Na een paar balcontacten zie je aan de Vries dat hij een ‘ras voetballer’ is en dat hij van grote waarde gaat zijn volgend seizoen. Wellicht dat hij de nieuwe ‘one to watch’ gaat worden.

Op een broeierige donderdagavond werd er afgetrapt op Sportpark de Sandobbe. Het veld was stroperig door de warme omstandigheden, maar dat mag geen excuus zijn in een oefenwedstrijd tegen de hekkensluiter van de 4e klasse. Dit gezegd te hebben kwam IJVC niet in zijn eigen spel en werden de aanvallers veel te weinig bereikt. IJVC werd zodoende maar weinig gevaarlijk. Oeverzwaluwen scoorde dan na 21 minuten ook de openingstreffer. Er werd niet secuur opgebouwd en daardoor kon de linksbuiten van de Oeverzwaluwen ingrijpen. Hij maakte oog in oog met Damstra geen fout. IJVC moest dan ook gaan rusten met een achterstand.

In het tweede bedrijf begon IJVC voetballend beter, maar ook nu scoorde Oeverzwaluwen. Zij waren wel dodelijk effectief. Na een goede aanval werd de bal achter Damstra geschoven en stond het 2-0. Een ontzettende teleurstelling voor IJlsters en nog een veel grotere teleurstelling voor de meegereisde supporters. In het kwartier dat volgde waren er nog twee ketsers bij IJVC en dat zorgde voor een 4-0 (!) achterstand. Het laatste kwartier begon IJVC het balletje iets meer rond te laten gaan en dit zorgde voor het nodige gevaar. Spoelstra en van der Zee scoorden en zo werd de pijn een heel klein beetje verzacht. IJVC gaat hard en pijnlijk onderuit in Koudum.

Zaterdag wacht de grote broer van Koudum, namelijk Workum. Zij spelen nog altijd voor de titel in de 3e klasse A. Ze concurreren hierom met Balk en Joure. IJVC gaat proberen te stunten en daarmee een nacompetitieplek binnen slepen. Om hier zeker van te zijn zullen de IJlsters moeten winnen van Workum en WPB zijn wedstrijd moeten verliezen van Joure. We hopen jullie zaterdag in grote getalen te zien bij de Douwe Zwaagstra Fjilden. Tot dan!

Karakteristieken:

Oeverzwaluwen – IJVC 4-2 (1-0)

’21 Oeverzwaluwen 1-0, ’64 Oeverzwaluwen 2-0, ’71 Oeverzwaluwen 3-0, ’77 Oeverzwaluwen, ’81 Pieter Kor Spoelstra, ’86 Jelmer van der Zee

Opstelling: Damstra, Sybrandy (’46 Kramer), Albertsma, R. de Boer, S. Zijlstra, Stienstra, Spoelstra ©, de Groot (’46 de Vries), Soenveld, Zijsling (’46 van der Zee), Reitsma (’46 Koopman)

Jorrit Hoekstra viel geblesseerd uit tijdens de warming-up en speelde zodoende geen minuut.