IJLST – IJVC heeft een prima reactie gegeven op een roerige week. Eerst werd er zwaar ondermaats gepresteerd bij Foarút (1-4 verlies) en vervolgens kwam het nieuws naar buiten dat hoofdtrainer Faber door privéomstandigheden per direct moest stoppen. En dan te bedenken dat zaterdag (19 nov.) de huidige nummer 2, AVC, op bezoek kwam. IJVC speelde zoals we hen kennen en liet de ploeg uit Sexbierum kansloos: 2-0.

En hoewel de uitslag wellicht anders doet vermoeden, was IJVC heer en meester. 2-0 is nog een matige weerspiegeling van de wedstrijd zelf, want de nodige mogelijkheden en kansen werden onbenut. Vanaf het eerste fluitsignaal zaten de ‘Kypmantsjes’ er bovenop en wist de ploeg van Alkema zich geen raad met de felheid van de IJlsters. De grootste kans was al na 5 minuten, maar de voorzet van Bos is net te hard voor de ingelopen Soenveld. Hierna volgen prima aanvallen die door haastigheid niet goed worden uitgespeelt. Na een half uur komt IJVC dan terecht op voorsprong. Kramer schat een voorzet goed in en knikt de bal over de uitkomende doelman heen, 1-0. Vlak hierna weet Albertsma de paal te raken en ziet Soenveld zijn inzet net over het doel vliegen. AVC komt er sporadisch uit en had zomaar gelijk kunnen komen als topschutter Grond iets nauwkeuriger was geweest na een lange bal van achteruit. Vlak voor rust heeft Albertsma de 2-0 op de schoen, maar hij ziet zijn inzet net langs de paal rollen. Een voorzet aan de andere kant vliegt ook net aan iedereen voorbij en dus staat in de rust een magere 1-0 op het scorebord.

In het begin van de tweede helft heeft AVC licht de overhand, maar grote kansen worden er niet klaargespeeld. Langzaam komt IJVC weer beter in haar spel en ziet het zichzelf al vrij snel belonen. Nadat eerst Kramer zijn doelpoging katachtig gered ziet worden, is het daarna wel raak. Een vlot lopende aanval komt uiteindelijk terecht bij Bos, die hard en zuiver raakt schiet: 2-0. Daarna verzuimt IJVC verder afstand te nemen. Wederom een voorzet van Bos die Albertsma net niet weet te bereiken en ook Soenveld krijgt weet het leder niet achter de doelman te krijgen. AVC stelt hier vrij weinig tegenover en is meer druk met andere randzaken, dan daadwerkelijk het voetbal zelf. Het zegt misschien ook wel genoeg dat AVC-trainer Alkema in de eerste helft op de bon werd geslingerd. Met de tijd die langzaam voorbij vliegt en waarbij Johannes Zijlstra zijn rentree kan maken, is het toch AVC die stiekem hoopt de aansluitingstreffer te maken. Een scrimmage voor de goal, waarbij IJVC de bal niet weg krijgt en Hoekstra de bal loslaat, schiet van der Veen over de goal van de IJlsters. Aan de andere kant weet IJVC de vele ruimtes niet te benutten en dat zorgt ervoor dat er nog enigszins wat spanning blijft. Echter wordt er niet meer gescoord en winnen de ‘Kypmantsjes’ met 2-0.

Een verdiende overwinning op een toch wel matig AVC. Wellicht kwam het doordat aanvoerder Visser ontbrak en topschutter Grond niet geheel fit was. Maar daar doen we IJVC te kort mee. Op alle linies stond het goed en vooral verdedigend had men het uitstekend voor elkaar. Het liet weer zien mee te kunnen draaien in de 4e klasse en nu is het zaak om dit elke week te doen. Grote vervallen zullen eruit moeten en dat zal de grootste taak zijn voor interim-trainer Waltje. Aankomende zaterdag (26 nov. ’22) gaat men op bezoek in Franeker, die de lastige pot in Tollebeek met een klein verschil winst te winnen (1-2). Kijkend naar de resultaten is er zeker wat mogelijk, maar dat zal deels afhangen hoe IJVC voor de dag komt.

Karakteristieken:

IJVC – AVC 2-0 (1-0)

’30 Kramer 1-0, ’62 Bos 2-0.

Gele kaarten: Norder, Outhuijse, Minnesma, Bierema (AVC)

Opstelling: Hoekstra, Hottinga, Spoelstra, de Boer, Bruggenkamp, Kramer, Hogeling, Goeman (’79) J. Zijlstra), Bos, Albertsma, Soenveld ©.