Na een vrij weekend waarin de donderdag gebruikt werd om te oefenen tegen vijfdeklasser NOK (8-1) staat zaterdag de uitwedstrijd tegen SVN ’69 op het programma. De gedegradeerde ploeg uit Nijeveen bezet momenteel de laatste plaats maar van onderschatting mag absoluut geen sprake zijn. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat het aloude motto uit de kast getrokken kan worden. “Nog geen punten, wees niet bevreesd IJVC is nog niet langs geweest”

Tegen QVC ging het tot een kwartier voor tijd crescendo, met een 2-1 voorsprong tegen de koploper die in de eerste drie wedstrijd maar één treffer tegen kreeg. Het verhaal van het laatste kwartier is bekend en daar hoeft verder niets over geschreven te worden. Dat de koploper het lastig had in Ijlst is een positief punt wat meegenomen kan worden naar de volgende wedstrijden.

In de aanval is de spoeling dun voor trainer Faber. Bos is geschorst, Reitsma en Veenstra zijn geblesseerd. Ook Johannes Zijlstra zal nog niet aanwezig zijn. Zoals in het verslag na de wedstrijd tegen NOK te lezen was maakte Timo Stienstra weer minuten, en dat geeft Faber weer wat meer keuze.

De tegenstander degradeerde afgelopen seizoen via de nacompetitie. In tegenstelling tot dit seizoen degradeerde er maar één ploeg rechtstreeks, Fit Boys uit Beilen behaalde een punt minder en degradeerde rechtstreeks. Er werd maar één overwinning behaald en dat was thuis tegen Beilen. Daar waar IJVC de afgelopen wedstrijd na 24 keer thuis eindelijk weer eens verloor daar is het voor SVN ’69 moeilijk om thuis te winnen. In maart 2019 en december 2018 werd er namelijk thuis gewonnen. Alle overige thuiswedstrijden in competitieverband leverde geen driepunter op.

We kennen in de historie tegen SVN ’69 één gespeelde wedstrijd in nacompetieverband. Op de velden van UDIROS was IJVC met 3-2 te sterk in 1998 toen Bouwe de Boer alle drie de doelpunten voor zijn rekening nam. Twee weken na zijn 19e verjaardag loodste hij IJVC naar de 5e klasse.

Op woensdag kwam de mededeling nog dat Willemsoord per direct het strijdtoneel verlaten heeft. Foarut, AVC en Nagele moeten hun drie winstpunten inleveren en Franeker heeft ineens een vrij weekend. Tegen beter weten in wilden de mannen het proberen vol te houden in de 4e klasse. Maar al snel kwam de klad erin en werd het onvermijdelijke waarheid. Wij zouden de eerste wedstrijd na de winterstop op bezoek moeten in Willemsoord en de laatste speelronde stond de thuiswedstrijd op het programma. Nu is er ruimte om te oefenen in de winter en zijn we een week eerder klaar met de competitie.

In het handboek van de KNVB staat beschreven:

De eventueel in de competitie vrijgekomen plaatsen ten gevolge van bijvoorbeeld vaststaande fusies, ontbindingen van verenigingen, de overstap van zaterdag naar zondag of andersom dan wel het uit de competitie nemen door de tuchtcommissie of het bestuur amateurvoetbal, worden in de eerste klasse en lager in verband met de versterkte degradatie niet opgevuld.

Hieruit kan je opmaken dat er nog steeds twee herkansers en twee degradanten in 4A zijn. Wel is er een mail gestuurd om dit bevestigd te krijgen. Ja we zijn gek op saga’s met de KNVB.

Wie reist mee naar Nijeveen? Tot zaterdag.