En dan een week later vallen de doelpunten als rijpe appeltjes onder gure omstandigheden. Als dan de scheidsrechter van dienst de bal twee keer op de stip legt kan het helemaal niet meer op voor IJVC. Want die kansen vanaf elf meter kregen de IJlsters de afgelopen jaren maar weinig. Meer dan twee jaar geleden tegen Woudsend mocht Jeroen Dijkstra aanleggen tegen Woudsend. Daarvoor schoot Bouwe de Boer in maart 2018 de bal tegen de touwen. Pieter Kor Spoelstra schoot ze beide binnen, de één wat beter dan de ander. De laatste keer dat de blauwen twee strafschoppen in één wedstrijd kregen was in de wedstrijd tegen Blokzijl (2014) toen namen beide eerdergenoemde spelers elk één.

Een mooi debuut dus voor trainer Loet Boot die daarvoor ook aandacht kreeg in het Friesch Dagblad. Met drie mooie punten en zes doelpunten beloonden de spelers zichzelf ook. Zaterdag wacht met TOP’63 de laatste tegenstander voordat de winterstop begint. De ploeg onder leiding van Arjen Hoekstra verloor de laatste vier wedstrijden waarbij die van afgelopen week tegen Tollebeek met 9-1 fors was.

Het is tevens ook het weerzien tussen Boot en Hoekstra, want in het seizoen 1996/97 had Boot, als trainer, ONS Sneek onder zijn hoede waar Hoekstra op dat moment speler was. Op één punt verschil pakte Harkemase Boys de titel ten koste van ONS Sneek in de 1e klasse. In de nacompetitie bleek Strijen te sterk.

TOP ’63 was altijd een club in de marge van het voetbal, vanaf de oprichting tot het afschaffen van de FVB in 1996 verbleef het in deze klasse. In het begin in de tweede klasse en de laatste jaren zelfs in de derde klasse. Tot 2010 had het nog nooit in de 4e klasse gespeeld, maar heeft anno nu wel meer titels in deze klasse dan IJVC te pakken (2 om 1).

De selectie kende de afgelopen jaren veel namen van buiten en hield zo lang stand in de 3e en 4e klasse. Echter is het spelersbestand wat opgedroogd en handhaafde TOP’63 zich afgelopen seizoen op doelsaldo. De topscorer van dat seizoen speelt vanaf dit seizoen in het blauw van IJVC. Lars Bos woont zoals bekend vlak bij de velden maar zag zichzelf niet in de 5e klasse voetballen. Na de promotie besloot hij het blauwe tenue wel aan te trekken, en dat hem dat prima staat wisten we al van zijn periodes bij LSC 1890. Momenteel staat hij alweer op 12 treffers in 15 wedstrijden.

De historie laat vier gespeelde competitiewedstrijden in Toppenhuizen zien. De balans is gelijk, de wedstrijden in de zesde klasse werden gewonnen door IJVC met 0-1 en 0-3. De wedstrijden in de vierde klasse gingen beide naar TOP ’63 met 3-0 en 4-0. Tijd om dat te doorbreken.

Als er zaterdag gescoord wordt en in het nieuwe jaar ook tegen Tollebeek loopt er een mooie reeks van gescoorde competitiewedstrijden in de jaren 2019 – 2020 – 2021 – 2022 en 2023.

Daarnaast is Riemer de Boer nu de enige veldspeler in de selectie zonder competitiegoal nadat Brian Bruggenkamp zaterdag zijn eerste maakte.

Zaterdag is het 10 december; een zwarte dag in de geschiedenis van IJVC. Op deze dag in 2006 liet Nolke Posthuma het leven tijdens het beoefenen van zijn hobby in de wedstrijd Forward – LSC.

Oant sneon!