IJLST – IJVC heeft bij het officiële (thuis)debuut van trainer Boot een prima overwinning geboekt. Een gehavend Sleat kwam er in IJlst niet aan te pas en werd met ruime cijfers weer naar huis gestuurd: 6-0.

En daarmee werd de onnodige nederlaag van vorige week in Franeker (4-1 verlies) redelijk weggespoeld. Voorafgaand aan dit duel was het verschil tussen IJVC en Sleat 3 punten en dat terwijl de ploeg uit Sloten nog een wedstrijd tegoed heeft. Maar al snel werd duidelijk dat er voor de gasten vrij weinig te halen was op een kil en stil sportpark de Utherne. De eerste 10 minuten gingen nog gelijk op, Sleat probeerde snel druk te zetten maar IJVC voetbalde zich er redelijk snel onderuit. En wederom was het vaak de linkerkant waar de meeste dreiging vandaan kwam. Bruggenkamp kon vaak een voorzet geven, maar deze waren vaak net te hoog of te onzuiver en zo blijven de echte kansen uit. Toch komt IJVC vrij snel op voorsprong. Een combinatie tussen Bos en Goeman zorgt ervoor dat de laatstgenoemde de ’16’ in kan dribbelen. Hier wordt hij onreglementair gestopt en dus kan de leidsman maar één ding doen: strafschop. De eerste bovendien van dit seizoen en Spoelstra blijft gelukkig kalm genoeg, 1-0. Niet veel later mag Hottinga weer zijn verre ingooi demonstreren. De bal wordt tot corner verwerkt, maar blijkbaar gebeurde dit met de hand voor een speler van Sleat. Wederom een strafschop en wederom Spoelstra die overtuigend raak schiet, 2-0.

Intussen is het eerste blessuregeval van Sleat ook al een feit en wordt duidelijk dat het moeilijk gaat worden voor de gasten. Zij misten voor deze wedstrijd o.a. topscorer Flapper, Kattell en Pietersma. De opdracht om nog punten te pakken wordt in de 37e minuut vrijwel onmogelijk, als van Casteren de doorgebroken Albertsma neerhaalt. De leidsman kan ook nu niks anders en toont de rode kaart. De fase tot aan de rust is wat rommelig en dus komt de rust op een goed moment, zodat de boel weer op scherp kan worden gezet.
Na rust (met Nooitgedagt voor de Boer) is duidelijk dat in deze wedstrijd een man-meer situatie wel degelijk een voordeel is. Vreemd genoeg blijft Sleat éen op één voetballen en ligt er veel ruimte voor IJVC. In de 53e minuut wordt dit prima benut als Albertsma Bos wegstuurt. Met een bekeken balletje wordt de 3-0 gemaakt. Protesten aan de kant van Sleat (Bos zou hands hebben gemaakt) leidt er nog toe dat de scheidsrechter van dienst (dhr. Maas) er bijna mee op wil houden. Na wat gepraat wordt de wedstrijd gelukkig hervat. IJVC gaat vrolijk door en na wat mogelijkheden om zeep te hebben geholpen is het wel raak in de 69e minuut. Reitsma breekt door aan de rechterkant en geeft de mee opgekomen Bruggenkamp een niet te missen kans, 4-0. Hierna mogen zowel Hogeling als Bos het veld verlaten. J. Zijlstra en Soenveld mogen nog even mee doen en belonen dit door beide te scoren. Eerst is het J. Zijlstra die na een dieptepass de keeper in 2 instanties verschalkt, waarna Soenveld in de 87e minuut attent reageert als de doelman de voorzet van Hottinga niet klemvast heeft. De doelman aan de andere kant, Hoekstra, heeft vrijwel niks meer te doen gehad. Gelukkig had hij zich warm aangekleed. Na 90 minuten fluit dhr. Maas voor het einde en stormt iedereen snel naar de kantine om nog een deel van Oranje te zien.

IJVC boekt dus een overtuigende overwinning op een gehavend Sleat, dat het gemis van de bepaalde spelers niet kon opvangen. En door de overwinning klom IJVC weer een plek en daarnaast werd er aan het doelsaldo gewerkt. Aankomende zaterdag wacht de laatste klus in 2022. Dan gaan de ‘Kypmantsjes’ op bezoek bij TOP ’63. De ploeg van Arjen Hoekstra kreeg dit weekend flink aan de broek. In Tollebeek werd het maar liefst 9-1. Van onderschatting mag en kan geen sprake zijn, want in deze klasse kan iedereen van iedereen winnen en bepaald de vorm van de dag vaak de uitslag.

IJVC – Sleat 6-0 (2-0)

’11 Spoelstra (pen.) 1-0, ’20 Spoelstra (pen.) 2-0, ’53 Bos 3-0, ’69 Bruggenkamp 4-0, ’79 J. Zijlstra 5-0, ’87 Soenveld 6-0.

Gele kaart: Leegstra (Sleat)
Rode kaart: van Casteren (Sleat)