Creil – In een niet al te hoogstaande wedstrijd heeft IJVC 3 punten meegenomen uit Creil. Er was ontzettend veel inzet aan beide kanten, maar uiteindelijk deed dat het spel niet ten goede. Dat de wedstrijd werd beslist door een ‘Edje’ (eigen doelpunt), was veelzeggend voor de wedstrijd: 1-2.

Trainer Boot miste voor deze wedstrijd sowieso al de Boer. Maar daar kwamen Hottinga (enkel) en Soenveld (hamstring) nog bij. Laatstgenoemde zat wel op de bank voor hoge nood, maar met verse wissels Goeman, Sybrandy en O19 speler Joël de Groot bleek dit achteraf niet nodig. Onder vuurwerk en fakkels wordt er afgetrapt, waarnaar er verwacht wordt dat het echte vuurwerk op het veld zal plaatsvinden.

Dit viel echter tegen. De eerste 10 minuten heeft Creil-Bant wel de overhand, maar grote kansen worden er niet gecreëerd. IJVC heeft maar moeite om rust te vinden in het spel maar komt uiteindelijk wel op voorsprong. Een corner wordt goed teruggelegd door Kramer en daar staat Reitsma op de juiste plaats om de bal binnen te knikken, 0-1. Zo beloond hij zijn basisplek meteen met zijn eerste treffer in competitieverband dit seizoen. Vaak kan een voorsprong helpen maar het blijft aan beide kanten onrustig. Aan de kant van Creil-Bant is Loosman het aanspeelpunt en die van IJVC de iets kleinere, maar even sterke Albertsma. Zij worden veel gezocht en vanuit daar wordt geprobeerd er iets van te maken. In de 22e minuut beloond Loosman zichzelf door de gelijkmaker aan te tekenen. Vanuit een ingooi schermt hij de bal keurig af, draait kort weg en pegelt de bal in het dak van de goal achter de verraste Hoekstra, 1-1. Vanaf dit moment tot aan de rust is de thuisploeg het meeste dreigend. Vleugels Schaapman en Rob Beugels zorgen vaak voor dreiging maar ondanks dat houdt de verdediging zich goed staande. De ‘Kypmantsjes’ zetten er vrijwel niks tegenover (schotje Stienstra wat over vliegt) en ze lijken toch echt tevreden moeten zijn als ze deze stand tot aan de rust kunnen vasthouden. Toch krijgt IJVC hulp om weer op voorsprong te komen. In de 45e minuut is er zowaar een corner voor IJVC. Hogeling draait deze goed in en in de menigte is het uiteindelijk Creil-Bant speler Veendrick die zijn eigen doelman verschalkt met een keurige kopbal, 1-2. Een opsteker zo vlak voor rust, want vrij direct daarna mogen beide teams aan de thee.

Voor in de tweede helft wordt er een stormloop verwacht, maar ook dit komt weer bedrogen uit. Creil-Bant probeert opportunistisch met crossballen en hoge ballen iets te forceren en IJVC vanuit de counter. De grootste kans is na ongeveer 55 minuten voor de thuisploeg, maar een kopbal gaat naast de goal van Hoekstra. Vrij snel hierna gebeurde er wel iets wat beide banken doet opveren. Bruggenkamp is te laat met zijn ingreep en haalt de op snelheid gekomen Beugels hard onderuit. De gele kaart is meer dan terecht, maar volgens de harde kern uit Creil was dit minstens rood. Naja, harde kern, harde kern. Een paar mannetjes van rond de 50 jaar die op zaterdag tussen half 3 en half 5 even weg mogen bij de vrouw. Dan snap ik best dat je uiteindelijk even alle frustratie ergens kwijt wilt omdat je thuis aan de ketting zit, maar om nou een speler van 21 jaar uit te maken voor o.a. debiel en mongool, gaat wel iets te ver naar mijn mening. Bruggenkamp kan er wel om lachen en gelukkig kon Beugels de wedstrijd voortzetten.

Het restant van de wedstrijd (met Goeman voor Stienstra) had eigenlijk wel schriftelijk af kunnen worden gedaan. Creil-Bant is niet bij machte om iets te creëren en IJVC is te slordig en te onrustig op de momenten dat het kan. De hoge ballen zijn een prooi voor Hoekstra en verdedigend heeft IJVC het goed voor elkaar. Loosman kan geen potten meer breken en ook de snelle vleugels Schaapman en Beugels worden er afgehaald. Met meer lengte en een extra aanvaller vallen er nog wat ballen in de 16 maar elke keer staat IJVC wel op de goede plek. De wedstrijd loopt richting het einde en Bos wordt nog vervangen door Sybrandy. Met een extra verdediger erbij houdt IJVC simpel stand en zorgen Albertsma en Reitsma in de hoekvlaggen voor wat extra tijdwinst. In de 95e minuut fluit de leidsman voor het laatst en gaan de punten mee in de tas naar IJlst.  De leidsman was verreweg de beste man op het veld en dat zegt uiteraard iets over de prestaties van zowel hem, als van beide ploegen die op kunstgras maar moeilijk tot voetballen toe kwamen.

IJVC pakt dus drie belangrijke punten, in een toch wel verwacht moeilijk duel. Dit viel uiteindelijk mee, zeker omdat Creil-Bant een tactiek hanteerde waar ik toch mijn vraagtekens bij moet zetten. Met zoveel snelheid en technisch vaardige spelers moet er nog meer mogelijk zijn dan hoge ballen. Maar goed, ik heb dan ook geen trainersdiploma en zal er ongetwijfeld een gedachte achter zitten. De komende weken is men vrij van competitie en zullen deze weken in teken staan van herstellen van blessures en oefenwedstrijden. Op 4 maart komt Delfstrahuizen op bezoek in IJlst. Deze ploeg bivakkeert in de onderste regionen en kreeg vandaag een pijnlijke nederlaag te verwerken (2-5 tegen Tollebeek). Overigens wil ik hierbij oud-speler Boddema (nu actief bij Creil) nog bedanken voor het kratje Warsteiner. Een beetje jammer dat het lauw was, zo hebben wij het je niet geleerd bij IJVC ;-).