IJLST – IJVC heeft de eerste bekerwedstrijd in de poule gewonnen. Op een warm kunstgrasveld werd het 3-0 voor de ‘Kypmantsjes’. Hoewel de gasten ook zeker aanspraak maakten op een goal, bleek Hoekstra (niet voor de eerste keer) een sta-in-de-weg.

De wedstrijd begon met een minuut stilte. De vader van Jan Feenstra was plotseling overleden. Feenstra is een zeer gewaardeerde vrijwilliger en namens de selectie wens ik hem en zijn familie veel sterkte de komende tijd. Omdat de gasten dorpsfeest hadden, werd er om 11:30 al afgetrapt in plaats van de gebruikelijke 14:30.

En misschien maar goed ook, want om 11:30 begon het plastic veld van IJVC al aardig op te warmen. En IJVC leek daar gek genoeg de meeste moeite mee te hebben. Irnsum was de baas de eerste 10 minuten en was het aan Hoekstra te danken dat er niet werd gescoord. Wijtsma had de 0-1 op de schoen, maar een katachtige reactie van Hoekstra zorgde er voor dat IJVC de beginfase overleefde. Daarna kwam de ploeg van Faber wat meer op dreef en werd aardig gevoetbald. Na 20 minuten had Albertsma zijn eerste voor IJVC kunnen maken, maar zijn schot vanaf de 16 meter vliegt rakelings over. Na meerdere mogelijkheden aan beide kanten is het na een half uur voetballen raak. Veenstra ontsnapt aan buitenspel en legt de bal breed op Soenveld, die de bal in twee instanties over de lijn frommelt, 1-0.

Irnsum voetbalt lekker mee en krijgt voornamelijk via de counters mogelijkheden. Een kopbal van Huistra gaat net naast en een volley van Veldhuis verdwijnt over het vangnet. IJVC maakt het zichzelf moeilijk door onrustig te zijn met de uitgespeelde kansen, maar komt toch op 2-0. Hogeling snijdt vanaf rechts goed naar binnen en geeft de bal strak voor. Veenstra reageert van iedereen het snelste en knikt binnen. Tevens ook de ruststand.

Na rust zien we dat de pijp bij de gasten langzaam leeg raakt. Wellicht voor de genuttigde biertjes op de avond daarvoor, of omdat de warmte zijn tol begint de eisen. IJVC daarentegen blijft de vrije man goed vinden en blijft zoeken naar goals. Reitsma heeft vlak na rust de 3-0 op de schoen, maar dit keer heeft keeper van der Ley een antwoord. Het tempo gaat er iets uit en met wat wisselingen hoopt Faber de wedstrijd weer wat nieuwe energie te geven. De ingevallen J. Zijlstra geeft een geweldige pass op Soenveld, maar één op één schuift hij de bal naast. Niet veel later kan Zijsling alleen op de doelman af, maar ook dit keer weet van der Ley de bal te pareren. Aan de andere kant moet Hoekstra nog eenmaal zich strekken. Een volley van Vermeulen kan nog nét uit de hoek worden getikt door Hoekstra.
“Dyn keeper is altyd sa goed tsjin us” wordt er geroepen. Niet alleen tegen jullie, hoor-). Het sloktakkoord van deze wedstrijd is voor Kramer. Als weer spelend lid schiet hij een goed genomen corner tegen de touwen en bepaald de eindstand op 3-0.

IJVC weet de eerste wedstrijd te winnen en neemt zo ‘revanche’ op Irnsum, nadat zij de enige ploeg waren die IJVC vorig seizoen wist te verslaan in de competitie. Omdat de andere wedstrijd in deze poule eindigde in de 0-2 overwinning van WPB op HJSC, gaat IJVC dus aan kop met maar liefst 1 goal verschil. Volgende week gaan de ‘Kypmantsjes’ op bezoek bij Wéépéé’béé. In Hommerts wist de ploeg van Postma niet te overtuigen en zullen er zeker kansen liggen om daar een goed resultaat te halen.