Waar de inhaalwedstrijd eerst voor het nieuwe jaar ingepland stond werd deze later op een dinsdagavond ingepland door de KNVB. Gelukkig betrof het voor IJVC een thuiswedstrijd, maar de tegenstander mocht de kleine 70 kilometer op een doordeweekse dag afreizen naar IJlst. Oosterwolde wil graag terug naar de tweede klasse, IJVC wil zich graag handhaven in de derde klasse. Een verschil tussen beide teams is wel dat Oosterwolde hiervoor al enkele jaren in deze klasse speelde en IJVC zoals bekend de stap uit de vijfde klasse maakte. Na ruim zesennegentig minuten voetbal stond er een terechte 2-2 op het scorebord.

Voor trainer Postma was het puzzelen geblazen om tot een goede opstelling te komen, aangezien Timo Stienstra zich ziek had gemeld. De keuze onder de lat was geen moeilijke aangezien Hoekstra zich zaterdag geblesseerd had en hierdoor Damstra na zijn schorsing weer de nummer één onder de lat werd. De langer afwezigen Jelmer de Boer, Pim Goeman en Age Jan Osinga werden vergezeld door Bruggenkamp, Koopman, Spoelstra en Sybrandy.

Met het aanwezige materiaal werd gekozen voor een 4-4-2 opstelling en daar moesten de spelers in de eerste minuten even aan wennen. Beide ploegen begonnen onwennig maar de bezoekers kwamen in de eerste minuut wel goed weg. Een steekbal vanaf het middenveld kwam niet aan bij de twee voorwaartsen Reitsma en Nooitgedagt zodat het geen echt gevaar opleverde. Visser die centraal achterin geposteerd was door Postma gaf na acht minuten een breedtepass vanaf de zijlijn door het midden, deze werd opgepikt door Oosterwolde wat een hachelijke situatie opleverde. Nog voor het kwartier gaf Reitsma een voorzet die richting de hoekschopvlag vloog, door storen van een teamgenoot leverde het toch nog een hoekschop op. Deze bal van de Boer leverde echter niets op.

Twee minuten later gaf diezelfde de Boer een lange bal richting Reitsma, een verdediger verkeek zich daarop, waardoor de bal achter hem viel. Reitsma anticipeerde goed en tikte de bal langs de keeper om hem vervolgens in een leeg goal binnen te schieten. Na het doelpunt sloop er weer onrust in de ploeg (net als tegen CVVO) en ook Oosterwolde lukte het niet om een fatsoenlijke aanval op poten te zetten. Deze fase duurde een minuut of twintig waarna beide ploegen de bal iets langer in de ploeg konden houden. Iets na een half uur zette IJVC een mooie aanval op via Nooitgedagt, Zijsling en van der Zee door in een paar balcontacten vanaf eigen helft richting de zestien van de tegenstander te gaan. Helaas kon Reitsma de kans niet promoveren tot een echte kans.

Met de rust op komst had IJVC een ruimere voorsprong kunnen pakken echter keerde keeper Hoogenkamp met een uiterste inspanning het schot van Jelmer van der Zee. Uit de hoekschop die volgde kopte een verdediger de bal bij de eerste paal over. De hoekschop op de andere kant leverde evenwel weer niets op. Met al enkele waarschuwingen op zak kreeg Reitsma de laatste waarschuwing toen hij de tegenstander belette om snel een vrije trap te nemen. Een vrije trap van Oosterwolde op een meter of dertig van de goal was een prooi voor de prima keepende Damstra.

Op slag van rust nog twee kansen voor IJVC wanneer eerst Reitsma de keeper nog een keer testte, maar deze keerde de bal met zijn voeten. Even later jaagde Johannes Zijlstra een bal over de kruising zodat de kleedkamers met een 1-0 voorsprong opgezocht werden.

In de tweede helft maakte Oosterwolde gelijk een overtreding op Zijsling, de vrije trap genomen door Reitsma leverde niets op. Hoe goed je ook speelt het lukt IJVC dit seizoen maar niet om een grotere afstand te nemen op een tegenstander. Een niet al te zware overtreding in de zestien werd bestraft met een strafschop welke door Robbin Wagenaar gepromoveerd werd tot de gelijkmaker. Tien minuten na rust schoot Reitsma een vrije trap kiezelhard op het hoofd van een verdediger van Oosterwolde die in de muur opgesteld stond. En dan een onvermijdelijk moment wanneer Reitsma dan toch de gele kaart krijgt voorgeschoteld. Deze wordt hem enkele minuten later vergeven wanneer hij IJVC weer op voorsprong schiet. Joppe Kramer komt over de rechterkant opgestoomd en geeft de bal voor waarna Reitsma deze in twee instanties in de kruising jaagt. De voorsprong had van korte tijd kunnen zijn, echter was Damstra alert en zweefde de bal uit de goal.

De bezoekers wisselden vervolgens drie maal om zo te proberen tot een resultaat te komen. De gelijkmaker viel nog geen vijf minuten later na het wisselmoment. Maar of dat het er mee te maken had? Een schot op goal werd door Damstra wel gekeerd echter kwam deze voor de voeten van Robbin Wagenaar, deze schoot eerst tegen de paal waarna hij hem opnieuw voor zijn voeten kreeg. De tweede keer schoot hij binnenkant paal en rolde (richting de andere paal) de bal achter Damstra de goal in.

Een kwartier voor tijd bleef Nooitgedagt geblesseerd op het veld liggen, zijn vervanger was Michiel Zijlstra die in eerste instantie voorin gezet werd. Maar toen ook Albertsma er vanaf moest ging Zijlstra in de achterste linie spelen. De Groot kwam voor Albertsma in het veld. Met nog een kleine tien officiële minuten op de klok probeerde Oosterwolde de winst nog binnen te halen. Ze werden hierbij geholpen door Reitsma die zijn tweede gele kaart kreeg. Hij werd volgens eigen woorden in zijn rug geduwd waardoor hij de bal met de hand raakte. Maar reageren op een scheidsrechter heeft met geel weinig nut. De bezoekers kregen nog een dot van een kans maar in een woud van benen kwam de bal niet tot Damstra.

Na een blessuretijd van ruim zes minuten floot scheidsrechter Broersma voor de laatste keer deze avond. De eerste helft had IJVC een ruimere voorsprong moeten nemen, maar in de tweede helft was Oosterwolde de ploeg die het betere van het spel had. De eindstand valt daardoor niet onverdiend te noemen.

Karakteristieken

IJVC 1 – SV Oosterwolde 1  2-2 (1-0)

15’ Reinder Reitsma 1-0, 52’ Robbin Wagenaar (pen) 1-1, 59’ Reitsma 2-1, 68’ Wagenaar 2-2

Gele kaarten: Zijsling (IJVC), van der Veen (Oosterwolde)

Rode kaart: Reitsma (2x geel)

Opstelling: Damstra – Kramer, Visser, de Boer, S. Zijlstra – Zijsling, Albertsma © (81’ de Groot), van der Zee, J. Zijlstra – Reitsma, Nooitgedagt (76’ M. Zijlstra)